Bookmark and Share    

Metaller

Legering
Legering er en blanding av forskjellige metaller for å oppnå gode bruksegenskaper; vekt, 
hardhet, farge, pris, etc.


Gull
Fra gammelt av ble karat brukt som betegnelse for finheten på gullet. 24 karat tilsvarer rent gull. Her i Norge har vi gått bort fra dette og definerer finhet utifra hvor mange tusendeler gull legeringen inneholder. I en del andre land brukes fortsatt karat og her ser du hva dette tilsvarer i Norge:

14 karat stemples 585 (585/1000 gull) 18 karat stemples 750 (750/1000 gull). 
Den vanligste typen legering av gull brukt i Norge er 585.

Gull av samme finhet har ikke alltid samme kvalitet. Selv om innholdet av gull er det samme kan det være store forskjeller i kvalitet (hardhet, porer, porøs, etc). Dette kan bl.a. skyldes de andre metallene som gullet er legert med og mengde-forholdet mellom disse. Dette vises først og fremst etter lang tids bruk, eller når smykket skal repareres.


Hvittgull
Dette er gull legert med andre metaller for å få en hvit/gulhvit farge. Denne legering belegges oftest til slutt med et tynt lag av platinametallet rhodium (rhodinering) for å få en bedre glans. Gull er uansett gyldent/gult og det er legeringsmetallene som gir hvittgull hvit farge.


Sølv
Fintsølv er rent sølv (1000/1000 sølv). Dette er ikke egnet til smykker bl.a. pga sprøhet. Sølv må legeres med andre metaller for å få egenskaper som gjør det egnet for bearbeiding.

Sølv brukes hovedsakelig i to kvaliteter 925 S og 830 S. Alt vi lager av smykker er 925 S (925/1000), ofte kalt sterling.

Norsk sølvbestikk leveres hovedsakelig i 830 sølv (830/1000). 830 er hardere/stivere enn finere sølv og er derfor bedre egnet til bestikk. Det lages også bunadssølv i 830.


Nikkel
Å legere nikkel med edelmetall tilfører metallene mange gode egenskaper. Nikkel er allergifremkallende og bør derfor ikke brukes. Gull og sølv i Norge i dag er i hovedsak nikkelfritt. Men enkelte hvittgull legeringer kan inneholde litt nikkel. Utslipp av nikkel er selvsagt innenfor EU normen, og det anses derfor som sikkert å bruke smykker med denne legering.


Stål
Stål inneholder nikkel. Eventuelle utslipp av nikkel skal være innenfor EU-normen.


Titan
Dette metallet er nikkelfritt og gir ingen reaksjoner.


Uekte smykker
Disse bør ikke brukes nær huden. Allergikere kan i verste fall reagere på metall uansett innhold. Renhold av smykkene er i slike tilfeller særdeles viktig. Billige smykker kan bli dyrt i lengden om du pådrar deg allergi mot metaller.

Gull og Sånt AS | Arnestadveien 2, 1390 Vollen - Norge | Tlf.: 906 37 006 | line@gullogsant.no